Stor firre

Igår diskuterade jag smått ämnet sillkungar med Chris, som också tagit upp ett liknande inlägg på sin blogg.Jodå, en stor firre är det allt. Tydligen den längsta av alla benfiskar, med en maxlängd på 11 meter (hajar kan vara längre, men de är som kanske bekant broskfiskar). Enligt rykten har även exemplar av sillkung på närmare 17 meter återfunnits, men dessa tycks vara obekräftade.

Sillkungen är egentligen en djuphavsfisk, men kan ibland komma upp till ytan. Förr i tiden trodde för övrigt fiskare att om man fångade en sillkung så skulle all sillen försvinna från området. Det är också mycket troligt att iaktagelser av sillkungar ligger bakom gamla tiders myter om sjöormar.

Jag hade hört talas om sillkung tidigare, men jag trodde att det var en myt - tills Illustrerad vetenskap kom med en artikel som bland annat tog upp dessa förvuxna strömmingar. Där nämndes att fisken ifråga inte är någon uppskattad matfisk, eftersom köttet är mjukt och geléaktigt.


Sillkungen är ett exempel på djuphavsgigantim - alltså att djur i djuphavet blir mycket större än sina släktingar på grunt vatten. Just sillkungen har inga nära släktingar, men många andra djuphavsgiganter har. Såsom jättebläckfisken (15 meter lång), djuphavs-rörmasken (2,4 meter lång) och jättehavsgråsuggan (40 cm lång).

Tänk er en gråsugga på nästan en halv meter. Mysigt...

Kommentarer

Post yer comment:

Name:
Remember me?

E-mail: (will not be shown)

Website:

Comments:

Trackback
RSS 2.0