Veckans bok #6

Veckans bok på MY INNER EYE:

 

Liftarens guide till galaxen

Av Douglas Adams


 

 

Ok, den här får väl räknas till kategorin ”konventionell klassiker”. Går lätt att få tag på på bibliotek och bokhandlar, ofta med alla fem delarna i en händig samlingsvolym. Många har säkert redan läst detta verk, och jag har hört flera personer säga att de valt att inte läsa den eftersom den är för klassisk. Om så kan ni blunda nu.

 

I storyns centrum står Arthur Dent, en jordbo som kastas ut i Vintergatan då Jorden demoleras på en i övrigt helt vanlig torsdag för att göra utrymme för en intergalaktiskt expressled (och det är ingen idé att gnälla – rivningsplanerna har funnits utställda på lokalkontoret på Alpha Centauri i femtio år!). Han får bekanta sig med allehanda rymdvarelser, intelligenta möss, livsfarlig poesi, dörrar som njuter av att öppnas – samt en viss behändig guidebok. Och man lär sig varför man aldrig ska lämna huset utan en handduk.

 

Konventionell, som sagt, men inte desto mindre ett äkta mästerverk. I min mening en av de mest underhållande böcker jag någonsin läst. Douglas Adams’ humor är både enkel och avancerad på samma gång och även envetna sci-fi-motståndare brukar uppskatta denna bok. Och ifall ni tänker att ni redan sett filmen och inte behöver läsa boken – tänk om! Boken knäcker filmen med ljusår.

 


Stress och nervösa spänningar är nuförtiden allvarliga sociala problem i alla delar av vår galax, och för att denna situation inte på något sätt ska förvärras, avslöjas härmed följande fakta i förväg: […] Det livsfarliga raketangrepp som snart kommer att utlösas av ett gammalt helautomatiskt försvarssystem, kommer endast att resultera i krossandet av tre kaffekoppar och en bur avsedd för möss, ett skrubbsår på någons överarm samt det olägliga framskapandet och hastiga frånfället av en petunia och en oskyldig kaskelotval.

För att ändå någon ovisshet ska kvarstå kommer ingenting att än så länge avslöjas rörande vems överarm som kommer att ådra sig skrubbsåret. Detta kan tryggt få göras till föremål för spänning, eftersom det inte har någon som helst betydelse i något avseende.


Kommentarer
Postat av: Hannnoll :)

Ohh gud vilken fin design! :)

2009-04-18 @ 21:08:13
URL: http://hanols.blogg.se/

Post yer comment:

Name:
Remember me?

E-mail: (will not be shown)

Website:

Comments:

Trackback
RSS 2.0